Na poziv Svjetske paraplivačke asocijacije, prvi put u historiji paraplivanja Bosne i Hercegovine, naša država imat će predstavnika Evropskom prvenstvu u paraplivanju, koje se održava u Dublinu od 13. do 19. augusta.

Kapo i Memić sa malim Ismailom Zulfićem

Predstavnik BiH bit će naš najbolji paraplivač Nermin Memić, član plivačkog kluba Spid iz Sarajeva. On će prije samog takmičenja trebati da potvrdi svoju klasu (S8) na međunarodnoj klasifikaciji, a nastupit će u dvije discipline – 100 metara prsno i 100 metara delfin. U njegovoj pratnji bit će trener Amel Kapo, u svojstvu selektora reprezentacije.

Uoči odlaska u Irsku razgovarali smo sa trenerom Kapom, koji je zahvalio Paraolimpijskom komitetu BiH i predsjedniku Sabahudinu Delaliću, koji su pokrili troškove nastupa. Ispričao nam je da Nermin prilično neočekivano odlazi na ovo veliko takmičenje.

– Plivački klub Spid je veoma mlad i egzistira tek oko dvije i po godine. U tako kratkom roku došli smo u fazu da obaramo normu za Evropsko prvenstvo. Nažalost, za taj veliki uspjeh nedostajalo nam je 35 stotinki. Međutim, Svjetska paraplivačka asocijacija je prepoznala naš rad i nenadano smo dobili poziv za učešće na Evropskom prvenstvu što je velika čast i zadovoljstvo – kaže Kapo za Faktor.

Na Evropskom prvenstvu učestvovat će oko 400 takmičaa iz 37 zemalja Evrope.

Categories: Drugi o namaNews