Stilovi Plivanja
Danas u natjecateljskom plivanju razlikujemo četiri osnovna stila:

Delfin
Vrlo atraktivan stil plivanja kod kojeg je osnovni zahtjev da ruke rade sinkronizirano, a laktovi ne moraju biti ispod vode tijekom zaveslaja. Opcenito se ovaj stil smatra tehnicki najzahtjevnijim i najtežim za izvodenje, te zahtijeva osim snage ramena i veliku snagu leda i nogu. Nastao je modifikacijom leptir tehnike, a poceo se plivati 1935. godine u Americi. Leptir je 1952. odvojen od prsnog plivanja i nominiran je kao samostalna tehnika, te uveden u program Olimpijskih igara.Karakteristicno je da su po pravilu dobri kraulaši obicno i dobri delfinaši. Osnovna propulzija leži na radu ruku. Radi se o jednoj izdašnoj tehnici plivanja, koja traži izvanredno sadejstvo ruku, nogu, citavog tijela, disanja. Za to je potrebna snažna i pokretljiva muskulatura ramenog pojasa kao i cijelog trupa. Slicni zahtjevi su i kod donjih ekstremiteta – pokretljivost u kukovima, skocnim zglobovima.

Leđni stil
Ovaj stil je u osnovi obrnuti kraul; plivač i dalje koristi naizmjenične zamahe lijeve i desne ruke te nogu, ali je ovaj put okrenut licem prema gore, dakle u položaju kao da leđima leži na vodi. Ovo je jedini stil kad plivači startaju iz vode.Tehnika leđnog plivanja je vrlo efikasna u primjenjenom plivanju. Sama po sebi je pogodna u procesu obučavanja plivanja-naročito kada su u pitanju stariji neplivači (nema problema sa disanjem). Jedina loša strana ove tehnije je sto se čovjek osjeca ugodnije kada je licem i prsima okrenut prema vodi, pogotovo ako se nalazi u novoj nepoznatoj sredini-vodi.

Prsni stil
Kod ovog stila izvode se pokreti objema rukama, a poželjno je da laktovi imaju ceste izlaske iz vode. Pokreti nogu su sinkronizirani s pokretima ruku, no za razliku od ostalih stilova noge takoder rade zajedno, u pokretu koji podsjeca na žablje plivanje. Ovo je najstariji i najsporiji stil plivanja koji zahtijeva veliku snagu nogu i ramena. Ovaj stil se smatra najnapornijim za plivanje. Okret prsno radi se tako da se s dvije ruke istovremeno ude u okretni zidic te pružanje jedne ruke u vodu prije druge koje se kasnije spajaju sve do pocetka podvodnog zaveslaja.Faze rada ruku 1.Propulzivna faza – ruke iz plutajuceg položaja izvode srcoliko, polukružno kretanje, potpuno simetricno i istovremeno prema dolje, u stranu i pozadi – ne prelazeci ravan ramena. Slijedi pokret šakama u smislu zgrtanja vode pod stomak. 2.Pripremna faza – šake iz zgrtanja prolaze ispod brade sastavljene i opružene prema naprijed. 3.Faza plutanja – ruke su opružene i sastavljene i zauzimaju hidrodinamican oblik i izvjesno vrijeme miruju.

Kraul
Po svom biomehaničkom i tehničkom ostvarenju tehnika prsnog kraula je najljepša, najbrža i najdinamicnija sportska tehnika plivanja. Osnova ove tehnike, tj. elemantarni kraul je najpristupačniji djecijem uzrastu u savladavanju elementarnog plivanja.

Cilj Plivačkog kluba Spid jeste da članove principom postupnosti obučimo pomenutim stilovima.Dolaskom na naš trening prvo vršimo procjenu plivačkog znanja te pristupamo metodičkim normama pomoću kojih usavršavamo motorička znanja za pomenute stilove.

Categories: Program rada