Najbolji bh. paraplivač Nermin Memić vratio se sa takmičenja u Švedskoj sa tri medalje i četiri popravljena lična rekorda


Najbolji bh. paraplivač Nermin Memić vratio se sa takmičenja u Švedskoj sa tri medalje.

Memić je imao šest startova, popravio četiri lična rekorda i osvojio tri bronzane medalje u veoma jakoj konkurenciji plivača iz Švedske, Danske, Islanda, Češke i Brazila. Među ukupno 100 plivača bio je tek jedan iz naše zemlje iako je poznato da Plivački klub za osobe sa invalididetom Spid iz Sarajeva ima više vrhunskih sportista koji su u proteklom periodu ostvarivali značajne rezultate. Nažalost, nedostajalo je novca za odlazak više njih

Inače, Malmo Open je jedan od najvećih sportskih događaja za osobe sa invaliditetom. To je najmasovnije takmičenje poslije Paraolimpijskih igara. Održava se svake godine drugog vikenda u februaru još od 1977 godine.

Ove godine učestvovalo je ukupno 2.000 takmičara iz 25 zemalja svijeta u sportskim disciplinama stoni tenis, bočanje, tenis, hokej na ledu, kuglanje, mali nogomet, badminton, badminton u kolicima, goalball, ragbi u kolicima i plivanje.

Nerminov trener Amel Kapo nakon povratka iz Švedske priča nam da su zadovoljni postignutim rezultatima.

– S obzirom da je početak paraplivačke sezone itekako možemo biti zadovoljni postignutim vremenima te osvojenim medaljama. Ovo veliki podstrek za daljnji rad i još jedan pokazatelj da se dobro i kvalitetno trenira u jedinom plivačkom klubu za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, u PK Spid iz Sarajeva – kaže Kapo.

Dodaje da su im posebnu čast ukazali Bosanci koji žive u Malmeu, a koji su došli da sa tribina bodre Nermina.

Nerminu i Amelu žao je što se ovo takmičenje poklopilo sa danom otvaranja EYOF-a, tako da nisu bili u Sarajevu, na stadionu Asim Ferhatović Hase, na svečanoj ceremoniji, ali tu su bili ostali treneri i članovi kluba.

Kapo nam je otkrio neke važne planove i ciljeve koje će nastojati realizovati u narednom periodu.

-Sljedeće takmičenje na koje idemo je Croatia Open 2019 – Otvoreno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju koje se održava u Splitu od 22. do 24. februara. Na tom takmičenju će učestvovati Nermin i još dvojica naših izvrsnih plivača, Damir Muratović i Ismail Zulfić –  najavio je Kapo.

Također, kazao nam je da im je cilj ove godine organizirati prvo međunarodno takmičenje u paraplivanju u Bosni i Hercegovini.

– Zbog toga sa nama u Split ide pet sudija iz BiH da vide kako to izgleda i da nauče pravila. Iskoristit ćemo priliku da se konsultujemo sa hrvatskim plivačima kada bi bilo najbolje da se održi takmičenje u BiH odnosno da vidimo kada su slobodni, a onda ćemo pozvati i predstavnike ostalih zemalja – kaže Kapo na kraju.

Izvor:  Faktor

Categories: Drugi o nama