Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obilježava sutra, na olimpijskom bazenu otoka organizirano je takmičenje “U vodi smo svi jednaki”.

Riječ je o inkluzivnom natjecanju, koje po treći put organizira plivački klub Spid.

Plivajući rame uz rame, jedni s drugima, pokazali su da su vodi ravnopravni. Djeca sa invaliditetom uz veliku želju za dokazivanjem pokazala su šta zanju kada im se pruži šansa.

“Plivanje za mene znači sve i ja jako volim plivanje. Volim vodu to jest. Ja se osjećam ispunjeno nekako”, kaže Bećir Krajišnik, učesnik.

“Volim vodu, samo nešto ne volim zato što je malo hladna”, kaže Iris Badri, učesnica.

“Naravno imam komunikaciju sa ostalim plivačima i sa trenerom i sa svima. Sa cijelom ekipom bez obzira na oštećenje vida odnosno na nedostatak”, kaže Emrah Tepić, učesnik.

U vodi smo svi jednaki najveće je takmičenje u našoj državi u kojem učestvuju osobe s invaliditetom. Od 161 plivača, 87 takmičara bila su djeca sa invaliditetom.

“Imamo priliku da vidite lica koja su u kolicima, koji se samostalno ne mogu kretati po suvom ali u vodi plivaju samostalno i to je u biti ona prava stvar. Odnosno u vodi smo svi jednaki”, Amel Kapo, trener i osnivač PK “SPID”

I u vodi su svi pobjednici, poručuje. Zbog hrabrosti koju su pokazali i jačanja njihovog samopouzdanja, ovakvi događaji izuzetno su važni za uključivanje djece s invaliditetom u sportske aktivnosti.

Video prilog pogledajte na linku

Izvor: ba.n1info.com

Categories: Drugi o nama