Ako želiš zdravu naciju – ulaži u sport, poručio je Amel Kapo, selektor paraplivačke reprezentacije BiH.

Osnivač Plivačkog kluba SPID iz Sarajeva, jedinog plivačkog kolektiva koji godina radi s mališanima s invaliditetom, ali i tipičnom djecom, nada se da će nadležne vladajuće institucije imati sluha i pomoći sportu u prevazilaženju posljedica izazvanih pandemijom virusa korona. Jedini su plivački klub u BiH koji mališanima s poteškoćama ne naplaćuju članarine, što žele nastaviti i kada se steknu uslovi za novi početak treninga.

“Mi smo se i dosad spasavali sami, vlastitim entuzijazmom i uz pomoć nekih organizacija, pojedinaca ili sponzora koji su razumjeli našu misiju uspijevali smo da omogućimo svima pravo na bavljenje sportom. Istrajni smo da nastavimo s tom idejom i kada se zdravstvena situacija smiri u BiH, ali isto tako očekujemo da nećemo ostati na margini nadležnih institucija. Naš moto je ‘U vodi smo svi jednaki’, pa bi bilo lijepo da ostanemo jednaki s ostalima i kada je briga nadležnih u pitanju. Apelujem na sve da ne zaborave sport u mjerama koje donose za oporavak privrede i društvene zajednice u cjelini”, poručio je Kapo.

Podsjeća na uredbu donesenu u Hrvatskoj, kojom je država sportistima najavila podršku u prevazilaženju krize. 

“Ne moramo se ugledati na Njemačku, Švajcarsku ili neke druge razvijene zemlje. Prepišimo stvari iz našeg regiona. Mi se sada borimo s pandemijom. Imunitet je jedan od najboljih načina zaštite, a sportom se najlakše gradi imunitet. Ako želimo zdravu naciju – ulažimo u sport”, poručio je Kapo.

Naglašava da ne očekuje velika novčana ulaganja u sport i ogromne budžete. Dovoljna vrsta pomoći u prevazilaženju i saniranju štete malim sportovima biće, kaže, barem davanje besplatnih termina u salama, dvoranama ili bazenima koji su u vlasništvu gradova, opština, kantona…

“Mi treniramo, odnosno do pandemije smo trenirali, u Olimpijskom bazenu ‘Otoka’, koji je u vlasništvu grada Sarajeva. Tu je još desetak klubova, ne govorim samo o SPID-u. Dosad samo za korištenje bazen izdvajali od 3.500 do 4.000 KM mjesečno. Čvrsto se nadamo da će lokalna zajednica imati bar u tom smislu razumijevanja i pomoći nam da ponovo počnemo raditi. Ne tražimo novac, ne tražimo donacije. Nadamo se samo da će nam se dati prilika da radimo i lakše se vratimo u normalne tokove. Nadamo se da ćemo dobiti mogućnost da apliciramo na neke projekte u lokalnim zajednicama, jer mališanima s invaliditetom sport je rehabilitacija, lijek, terapija… “, ističe Kapo.

BiH ima dvadesetak reprezentativaca u paraplivanju. Uz najboljeg seniora Nermina Memića, izdvaja se i mladi Ismail Zulfić.

“Ubijeđeni smo da možemo napraviti dobar tim za Paraolimpijske igre u Parizu 2024. Sve je trenutno stalo, ali mi se i u ovom stanju trudimo da održimo formu naših članova kroz online rad”, zaključio je Kapo.

Izvor: nezavisne.com

Categories: Drugi o nama