Amel Kapo

Amel Kapo je rođen 02.06.1986. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio u Sarajevu. Magistrirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu 2016. godine. Trenutno na doktorskom studiju Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Već jedanaest godina volontira u klubu sjedeće odbojke „Spid“ Sarajevo na poziciji sekretara kluba. Sa „zlatnim momcima“ je osvojio ukupno devet titula prvaka Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci dok je dva puta osvojio drugo mjesto na prvenstvu države. Na zadnjem odigranom klupskom prvenstvu Evrope 2013. godine osvojio je zlatnu medalju pored koje ima i ranije osvojenu bronzanu medalju iz 2012. godine. Kao član juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Europskom prvenstvu u sjedećoj odbojci održanom 2009. godine u Leverkuzenu osvojio srebrnu medalju.

U septembru 2015. godine kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine učestvuje na Internacionalnom kampu za trenere plivanja za osobe s invaliditetom u Istanbulu nakon kojeg odlučuje osnovati Plivački klub za osobe s invaliditetom u Sarajevu. Prvi i za sada jedini takav klub u Bosni i Hercegovini zvanično je osnovan 27.10.2015. godine. Glavni ciljevi kluba su rehabilitacija, resocijalizacija i inkluzija osoba s inavliditetom u sve sfere našeg društva. Plivačima – osobama s invaliditetom su sve usluge kluba besplatne.

Danas klub broji 73 člana – osobe s invaliditetom i oko 60 tipičnih plivača. Članovi kluba dolaze iz cijele države: Živinica, Kladanja, Zenice, Visokog, Gornjeg Vakufa, Istočnog Sarajeva, te iz svih općina Kantona Sarajevo.  Plivački klub kao jedini klub za osobe s invaliditetom je primljen u Plivački savez Federacije Bosne i Hercegovine što mu omogućuje da se učestvuje na svim takmičenjima pod pokroviteljstvom Saveza gdje vlastitim primjerom pokazuju šta znači uspješna inkluzija. Brojna su državna i regionalna takmičenja na kojima su do sada nastupili članovi kluba – osobe s invaliditetom i zabilježili nevjerovatne rezultate: osvojene medalje u Splitu, Rijeci, Zagrebu, Beogradu, te ostvarili značajne nastupe na Svjetskoj seriji u paraplivanju održanoj u julu 2017. godine u Berlinu. Tada su plivači uspješno prošli međunarodnu klasifikaciju, a Bosna i Hercegovina je time prvi put prepoznata kao ravnopravna članica Svjetske paraplivačke asocijacije.

Amel Kapo je prvi trener plivanja koji uspješno provodi metodu Halliwick u trenažnom procesu osoba s invaliditetom, te bilježi nevjerovatne rezultate u rehabilitaciji i resocijalizaciji članova kluba, a koji su prepoznati i od autoriteta drugih zvanja poput ljekara, logopeda, psihologa itd.

Osim kroz plivanje, osobe s invaliditetom – članovi kluba uključeni su i u brojne druge aktivnosti kao što su skijanje, jahanje, odlasci u kino, zajedničke proslave rođendana. Kao društveno odgovorna osoba, Amel Kapo i dalje radi na unapređenju kvaliteta života osoba s invaliditetom, neprestano osiguravajući sredstva za besplatno i nesmetano odvijanje njihovog adaptivnog fizičkog vježbanja i njihovo ravnopravno uključivanje u društvenu zajednicu.

Amel Kapo je 2013. i 2014. godine proglašen Sportskim radnikom godine od strane Saveza za sport i rekreaciju osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo. Od strane Sportskog saveza Bosne i Hercegovine na 73. Izboru najuspješnijih sportista i sportskih ekipa Bosne i Hercegovine nagrađen Specijalnom nagradom za ostvareni rezultat u 2017. godini. Od strane SNL magazina progašen Muškarcem 2017. godine.