PREDSTAVLJAMO: AMEL KAPO, velik trener, još veći čovjek

Amel Kapo je diplomirani profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Na ideju da trenira djecu s invaliditetom je došao kad je vidio da na bazen dolazi velik broj takvih osoba, ali niko s njima nije radio. Paraolimpijski komitet mu je pomogao poslavši ga u Istanbul na edukaciju za trenere osoba s invaliditetom. Trenira djecu s Downovim sindromom, autističnu djecu, djecu bez ruku… i to besplatno! Velik trener. Još veći čovjek.

Kada je osnovan Spid i s kojim ciljem?

Plivački klub Spid Sarajevo je osnovan u novembru 2015. godine, ali zvanično je s radom počeo u februaru 2016. godine. Jedan od razloga osnivanja je finansijske prirode, jer cilj našeg kluba jeste da plivanje u našem klubu bude BESPLATNO za osobe sa invaliditetom.

Postoje li slični klubovi u BiH i regiji?

Ovo je PRVI i JEDINI plivački klub namijenjen osobama s invaliditetom. U Hrvatskoj postoji devet plivačkih kluba za osobe s invaliditetom, a u Srbiji isto tako. Čak na Fakultetu sporta u Nišu postoji predmet koji se zove Adaptivno plivanje tj. plivanje za osobe sa invaliditetom.

Treniraju li i odrasli u vašem klubu?

Da, naravno. Imamo sedam odraslih plivača u klubu.

“Kada sam bio u Istanbulu na edukaciji vidio sam dječaka koji ima cerebralnu paralizu. Do bazena ga doveze otac i istrese u vodu. I dječak pliva. Kako – ne znam, ali pliva. Turski paraolimpijac, dječak rođen bez obje ruke, nedavno je bazen od 50 metara najtežim stilom preplivao za 38 sekundi.”

Koji su najveći izazovi s kojima se djeca s invaliditetom suočavaju pri treniranju plivanja?

Najveći izazovi su da pobijede sami sebe tj. svoje deformitete i da shvate da oni to mogu učiniti isto kao i osobe bez invaliditeta, pa možda čak i bolje.

Kakve su reakcije roditelja i okoline?

Reakcije roditelja su jako pozitivne. Većina tih roditelja nije ni sanjalo da bi možda jednog dana njihovo dijete moglo da pliva, baš zbog toga što imaju određeni invaliditet. Ta djeca danas, u odnosu na februar 2016. kada su započeli, preplivaju cijeli olimpijski bazen. Njima je i teško vjerovati da je nešto BESPLATNO za njih. Njihove reakcije najbolje opisuje rečenica, koju često govore: « Mi smo porodica Spid!» Sada su napokon i oni bitan faktor u društvu. Obično su bili na marginama, nazivani pogrdnim imenima i gledani čudnim pogledima od strane našeg društva iz razloga što je njihovo dijete ”drugačije” od ostalih. Sada su dobili priliku da se druže, da plivaju, da roditelji prepričavaju svoje životne priče, da posjećuju jedni druge (Zeničani posjećuju Sarajlije, a Sarajlije Zeničane).

Šta vas naročito ispunjava u ovom poslu?

Ispunjava me osjećaj zadovoljstva kada vidim sreću i osmijeh djece s kojom radim.

Kako finansirate vaš rad?

Finansiramo se na načine, tj. kako znamo i umijemo. U većini slučajeva dobri ljudi prepoznaju naš rad i tako nas pomažu. Pišemo projekte, prijavljujemo se na javne pozive i sl. Društveno odgovorna kompanija BOSNALIJEK nas podržava i oni su najbolji prijatelj kluba. BH Telecom nas također podržava.
“Imam jednu djevojčicu koja ima problema sa svim zglobovima, djevojčicu koja ima cerebralnu paralizu, umanjene sposobnosti lijeve strane tijela u odnosu na desnu. Također je s nama dječak Zejd, onaj zbog kojeg je učiteljica naučila cijeli razred znakovno pismo.”

Pripremate li se za neka takmičenja ili je trening na rekreativnoj bazi?

Naši stariji plivači su imali već dva takmičenja tj. plivačka mitinga na kojima smo nastupali, a pripremamo se za Otvoreno prvenstvo Hrvatske za plivače osoba sa invaliditetom koje će se održati u Splitu 4. i 5. februara 2017. godine. Mlađi plivači su se takmičili na našem prvom klupskom takmičenju koje se održalo 17.12.2016. godine pod nazivom «U vodi smo svi jednaki». Tada su nastupali takmičari iz našeg kluba, 49 osoba sa invaliditetom, kao i 35 djece bez invaliditeta. Naravno, cilj nam je da napravimo paraolimpijce koji će da predstavljaju našu državu širom svijeta.

Kako zamišljate klub u bližoj budućnosti?

Zamišljam ga kao jednu instituciju koja će svim osobama s invaliditetom pružiti, prije svega, priliku da osjete čari vodenih sportova, da dokažu sebi i drugima da su ravnopravan član našeg društva i naravno, nadam se, ne samo putem plivanja, već i drugih sportova za koje pokažu afinitet, kao što su skijanje, atletika i sl.

Koju poruku imate za sve koji žele početi trenirati plivanje, naročito za osobe sa invaliditetom?

Naša prepoznatljiva izreka je: U VODI SMO SVI JEDNAKI!

Ukoliko želite saznati nešto više o radu PK Spid, finansijski ili ga na neki drugi način pomoći, posjetite oficijelnu web stranicu PK Spid ili kontaktirajte Amela Kapu na br. telefona 061/836-835, kao i na email adrese spid@bih.net.ba ili info@pkspid.ba.


Preuzeto sa Narod.ba


Nazad